007

A1, A2 en A rijbewijs. Welke motor past bij welk rijbewijs:

 Rijbewijs A1  (17 jaar)

Jonger dan 20 jaar dan mag je op je 17de beginnen met motorrijles, afrijden doe je op je 18de jaar op een 125 cc motorfiets.

Het examen bestaat uit een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming.

Je ontvangt na slagen een motorrijbewijs voor een motorfiets tot 125 cm3, maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg. Na 2 jaar stroom je door via een examen verkeersdeelneming naar het A2 motorrijbewijs.

 

Rijbewijs A2  (20 jaar)

Ben je tussen 20 en 21 jaar oud dan begin je met het A2 motorrijbewijs.

Is het A2 rijbewijs je eerste motorrijbewijs dan dien je een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming op een voor de categorie A2 geschikte lesmotor af te leggen.

In het bezit van een A1 rijbewijs dan hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming A2 af te leggen op een voor de A2 categorie geschikte lesmotor.

Je ontvangt na slagen een motorrijbewijs voor een motorfiets met een maximaal vermogen van 35 kW, minder dan 0,2 kW per kg, en niet afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen (lees: teruggetuned).
Na 2 jaar stroom je door via een examen verkeersdeelneming naar een A rijbewijs.

Rijbewijs A code 80  (21 jaar) en  A  (24 jaar)

Ingestroomd vanuit de A2 categorie is het rijbewijs A een mogelijkheid, je hoeft dan alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming A af te leggen op een voor de A categorie geschikte lesmotor.

Ben je tussen 21  en 24 jaar oud dan mag je meteen beginnen met het A rijbewijs, je dient dan een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming op een voor de categorie A geschikte lesmotor af te leggen. Na het slagen voor het examen verkeersdeelneming ontvang je als 21, 22 en 23 jarige een A rijbewijs met de aantekening code 80. Je mag gedurende 2 jaar een motorfiets van maximaal 35 kW besturen. Twee jaar na slagen kun je een A rijbewijs aanvragen en op alle typen motorfietsen gaan rijden.

Ben je 24 jaar of ouder op het examen verkeersdeelneming dan mag je na slagen meteen op alle typen motoren gaan rijden.